Miért érdemes a Kenderikum Zrt-be befektetni? 

Itt a remek lehetőség, hogy részt vegyél egy olyan projektben, amely nemcsak a jövő zöldebbé tételét célozza meg, de magas pénzügyi megtérülést is ígér. 

A Kenderház egy hazai kezdeményezés, melynek célja az ipari kender építőipari felhasználásának újjáélesztése Magyarországon. 

Ez egy olyan „startup”, mely az őseink tudását, tapasztalatát a modern technikával ötvözve a következő generációk számára egy szebb jövőt biztosít. 

Nagyon fontos kiemelni, hogy egy hektár ipari kender a 3-4 hónapos növekedése során annyi CO2-t köt le a környezetéből, mint egy másfélszer akkora kifejlett fenyőerdő. 

Na de mi is az a kender? 

A kender az egyik legősibb ipari növény. A kezdetektől fogva nem táplálkozási céllal, hanem rostjáért termesztették. 

Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert. A magyarok már a honfoglalás előtt ismerték a növényt és feldolgozásának módját. 

A rendszerváltást megelőző évtizedekben hazánk volt a világ egyik legnagyobb ipari kender termesztője, nagyságrendileg 70 ezer hektáron folyt a termesztés, mely a világ cca. 1 millió hektáros termesztésének cca. 15%-át adta. 

A rendszerváltással a hazai ipari kendertermesztés gyakorlatilag megszűnt.

Az ipari kender fontossága

A Párizsi Klíma megállapodás szerint az építőipar karbon lábnyomának 2050-re nullára kell csökkennie.

Az épületek karbonsemlegessé tétele olyan feladat,  amely minden építőipari szereplőt érint. Az energiahatékonyság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése elsődleges cél. A Kenderház erre a kihívásra élvonalbeli megoldást kínál és egy jövedelmező üzletet épít.

Az Ökológiai megközelítés

A Kenderház projektje erősen hisz az ökoszisztéma-alapú megközelítésben, és fenntartható megoldást kínál a mezőgazdaság támogatásától, az épületek zéró összegű karbon-kibocsátásáig: az ipari kender egy természetes, fenntartható alapanyag, amely világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Kender az építőiparban

Az igény a zöldebb épületek iránt egyre nő, és a kender-mészbeton kiváló választás lehet.

Kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, jó a hőtároló képessége, nem igényel karbantartást, és nem tartalmaz méreganyagot.

Magyarország a rendszerváltás előtt kender nagyhatalom volt. 50-70 ezer hektáron termeltek ipari kendert. Napjainkra ez 200 hektár alattira lehet becsülni.

Üzleti tervünk 600 hektáros blokkra van kalkulálva melyet több magyarországi telephelyen és azok környékén tervezünk megvalósítani, mivel a kendert nem érdemes nagy távolságra szállítani, mert az is növeli a karbon lábnyomot és a nyereségességet. 

Hogyan dolgozzuk fel a kendert?

A folyamat során a kenderszárból kinyerjük a kender pozdorját és a kenderrostot.

Ezek az elsődleges feldolgozás végtermékei.

A rost és a pozdorja különválasztásához dekortikáló gépet használunk.

Később az alapanyagokból kender OSB, kender bútorlap, kender fújt szigetelés, kender hőszigetelő paplan készíthető, nagyobb beruházással statikai teherhordó, úgynevezett kenderfa készíthető és nagy piaci rés a kenderből készült tégla létrehozása. 

Tervben van egy 3D kendernyomtató rendszer megvalósítása, melyhez a know-how nagy része már adott. 

Az üzleti terv alapján az első időben a kenderrostot és a pozdorját nagykereskedelmi tételben értékesítjük a környező országokban (Románia, Szerbia) működő kenderfeldolgozók eladási áraihoz igazodva.

További célunk, hogy a projekt következő lépcsőjeként a fenti termékekre üzemet hozzunk létre, hiszen a nagyobb nyereség a másodlagos feldolgozásban rejlik, de alapanyag nélkül nincs másodlagos feldolgozás sem. 

Miért érdemes befektetni a Kenderikum ZRT-be? 

 

  1. Magas jövedelmezőség:
   A Kenderikum Zrt egy olyan iparágban tevékenykedik, mely a Magyar Kormány 2023-2027 közötti Építésgazdasági Stratégiájában egy kiemelt terület.

   A természetes építőanyagok gyártásában tevékeny, amely nagy hiánnyal szembesül az ipari kender alapanyag területén. A kenderrost és pozdorja iránti kereslet már most jelentősen meghaladja a kínálatot. Befektetésed nagy valószínűséggel eredményezhet gyors megtérülést és magas hozamokat, mivel az alapanyagok iránti kereslet folyamatosan növekszik.

  1. Válságálló piac: A Kenderikum nyertese lehet egy élénk lakáspiacnak, mivel a fenntartható építőanyagok iránti kereslet független a gazdasági hullámoktól. Az építőipar egy olyan szektor, amelynek mindig van kereslete. Lakhatásra mindig szükség van, függetlenül a gazdasági ciklusoktól, és az épületenergetika ma a házépítések kapcsán az egyik elsődleges szempontrendszer.

   Jelenleg 4,2 millió lakás és ház van hazánkban, ahhoz, hogy ez 100 évente megújuljon legalább évi 42 ezer ingatlant kellene építeni. Ennek most a negyede valósul meg, de a jövőben kormányzati szinten is a fenntartható anyagok fognak előtérbe kerülni. 

  1. Társadalmi és környezeti haszon: A Kenderikum megoldása nem csupán jövedelmező, hanem társadalmi és környezeti szempontból is jelentős közhasznot eredményez. A fenntartható építőanyagok gyártásának előmozdításával hozzájárulunk a zöldebb jövőhöz és az építkezések karbonsemlegessé válásához. Befektetéseddel te is részese lehetsz annak, hogy jobb és fenntarthatóbb világot hagyjunk a jövő generációira.

  1. ESG-szabványok: A Kenderikum Zrt. számára stratégiai fontossággal bír, hogy illeszkedjen az ESG (Environmental, Social, Governance) keretrendszer elvárásaihoz. Ez a módszertan kimutatja, hogy egy projekt magas etikai és fenntarthatósági szabványoknak felel meg. Befektetéseddel olyan üzletbe helyezheted pénzed, amely hosszú távon is felelősségteljesen működik, és még a saját ESG pontszámodat is csökkentheted, amivel adót takarítasz meg.

  1. Kenderipar újraélesztése: Nem is olyan régen Magyarország kendertermesztő nagyhatalom volt, mára ez a tevékenység szinte teljesen eltűnt. A Kenderház egyben azt is szolgálja, hogy Magyarországon újjáélesszük a nemzeti értéket képviselő, egykor virágzó ipari kendertermesztést. Ez nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hanem hozzájárul az ország agráripari diverzifikációjához, és a vidéki gazdaság erősítéséhez.

   A Kenderikum egyébként egy igazi Hungarikum volt, tegyük ismét naggyá ebben a témában hazánkat!

  1. Teljes ellátási lánc: A Kenderikum projekt nemcsak az elsődleges feldolgozással foglalkozik, hanem saját kendertermesztés is folytat, így olcsóbban és megbízhatóbban jut alapanyaghoz, valamint tervezi a másodlagos építőipari feldolgozást is. Ezzel egy teljeskörű megoldást nyújt az építőipari szereplők számára, és növeli a projekt hosszú távú fenntarthatóságát.

Mire használjuk fel a tőkét?

 

Két tőkegyűjtési akciónk van. 

 

 

Az egyik a Tőkeportálon fut, ahol az elsődleges feldolgozás elindításához keresünk kis befektetőket. Amennyiben Ön kisbefektető, azaz 20 millió forint alatti összegű befektetésben gondolkodik, látogasson el a Tőkeportál oldalra és regisztrálja magát. 

https://app.tokeportal.com/projects/91

A fenti kampányban 200 millió forintot keresünk az elsődleges feldolgozás végtermékeinek előállításához. A tőkét az induláshoz szükséges beruházásokra és a működéshez a következő tételekre szánjuk:

Abban az esetben, ha a második fázisban, a késztermékek gyártásában szeretne részt venni, javasoljuk, hogy vegye fel a cégünkkel a kapcsolatot és tájékoztatjuk a részletekről.