Cikk

Kender ökofalu Ausztráliában

A lakók beköltöztek a “kenderbirodalomba” Ausztráliának az első kenderből épült ökofalujába

Minden egy ausztráliai családokból álló csoport elképzelésénél kezdődött, akik egy olyan gyönyörű városi környezetben szerettek volna élni, amely biztosítja kis közösségük fejlődését, és vizuális kapcsolódást biztosít a szomszédaikkal, ezért határozták el, hogy kenderből ökafalu -t építenek.

Az álmuk valósággá vált ezeknek a Denmarki lakosoknak, miután Szeptemberben végre beköltözhettek ökofalujukba.

A falu jellemzően 12 lakásból áll, amelyek egytől-egyig mind egy speciális anyagból, kenderbetonból épültek, a város központjától mindössze egy köhajításnyira fekvő területen.

A legmodernebb napenergia-technológiát alkalmazták, amely a tervezési élettartamot meghaladó, több mint 100 éves élettartammal és 9,2 csillagos energiaértékkel rendelkezik.

Paul Llewellyn a tervezési manager akinek 5 évvel ezelőtt támadt ez az ötlete. Ugyanis nem élvezte az akkori városi körülményeket.

Kenderből Ökofalu – Minden egy vízióval kezdődött

Ez a csoport szerette volna kombinálni különböző családok erőforrásait, és felépíteni a legmagasabb minőségű otthonokat, egyfajta környezeti dizájnnal, 400 km-re észak Perth-től.

“Ez egy társ-házépítés vagy együttműködő építkezés” nyilatkozza Paul.

„Megvolt a lehetőségünk, hogy az elejéről kezdjük az építkezést a kivitelezést, így sok olyan dolog volt, amit ki tudtunk pipálni”

„Illetve szerettünk volna egy alternatív építőanyaggal dolgozni – hiszen nem akartunk agyagtéglát, vert falat, vagy ehhez hasonló szigetelt szerkezeti panelt”

„Szóval csak egy természetes, jó teljesítményű anyagot akartunk.”

kenderbeton-kendercell előnyei

A kenderbeton ezen három dolog kombinációja: mész alapú kötőanyag, víz, kenderpozdorja.

Ez az anyag nagyon jó szigetelő, ellenáll a tűznek, illetve az épület élete végéig folyamatossan széndioxidot köt meg.

„Biztosak vagyunk benne, hogy Ausztráliában ez a legnagyobb kenderbeton építészeti kezdeményezés” mondta Paul.

„Nemzetközi kapcsolatainkból azt mondták, hogy ez lehet a déli féltekén épült legnagyobb kenderépítés.”

„Ebből az anyagból Japánban évszázadokon keresztül házakat építettek, míg újra felfedezték ezt Európában és Franciaországban, ahol sosem volt kitiltva az ipari kender termesztése”

„Ezek a falak igen magasan szigetelnek, a mész megvédi a fát az esetleges kártevőktől, nem ég el, illetve jó hangszigetelő anyag.

„Illetve ez az anyag ellenáll a melegnek is. Odatehetsz egy forrasztólámpát, és látod, hogy nem szállítja tovább a meleget, nem ég el. ”

Kenderből ökofalu: A házak igen jól zárnak, masszívak, így nem vagy csak nagyon nehezen lehet a falakta áttörni. Betörésbiztos, megfelelő vastagság esetén a lőfegyvereknek is ellenáll.